ETAPE 1
Foto: A.S.O.S.: Pauline Ballet
København - København
København danner rammerne for første etape af Tour de France. I den danske hovedstad er der lidt over 1.3 millioner indbyggere og 672.000 cykler. 44 procent af alle ture til og fra job og uddannelse sker på cykel. Det er derfor helt på sin plads, at verdens største cykelløb endelig kommer til København.

Første etape er en kort intensiv enkeltstart gennem de Københavnske gader. Ruten er helt flad og bare 13 kilometer, så selv de mindste fejl kan koste rytterne dyrebare sekunder. Der må forventes en tæt afgørelse med minimale tidsforskelle på de bedste ryttere.

Flere danske ryttere har mulighed for at udnytte hjemmebanefordelen og komme godt fra start. Kasper Asgreen har flere gange vist hans værd i netop enkeltstartdisciplinen og vil sandsynligvis blande sig i toppen på første etape.

Kulissen er mindst lige så vigtig. Det bliver en folkefest i den cykelglade hovedstad, når klodens bedste cykelryttere skal konkurrere individuelt. Der bliver fyldt med folk langs ruten, der vil gøre alt for at bakke særligt de danske ryttere op og følge traditionen med råb, flag, hujen og hajen.

Ruten starter på Nørre Farimagsgade ved Ørstedsparken. Efter første sving skal rytterne over verdens mest trafikerede cykelstrækning, nemlig Dronning Louises Bro. Mere end 40.000 cyklister passerer dagligt broen, som går over søerne i København. Herefter går turen tilbage over søerne ad Fredensbo inden rytterne rammer Trianglen. Ruten fortsætter ud forbi Parken, der var med til at sætte en fantastisk kulisse for en anden sportsbegivenhed sidste sommer ved EM i fodbold. To skarpe højresving tvinger rytterne ned i fart inden de passerer fæstningsanlægget Kastellet. Turen fortsætter ud til

Langelinie, hvor Den Lille Havfrue sidder og med al sandsynlighed helt ubemærket vil lade festivalen og verdens største cykelløb passere. Ligesom ved VM i 2011 skal rytterne også ind over Amalienborg Slotsplads, før de kommer forbi københavnernes yndling og postkortværdige Nyhavn. Kort inden mål passerer rytterne det ikoniske bibliotek og stolte bygningsværk Den Sorte Diamant. Opløbsstrækningen ligger på H.C. Andersens Boulevard med mål ved Rådhuspladsen.

Den hurtigste rytter på dagen kan iføre sig den gule førertrøje og blive hyldet af et feststemt København.

HVEM VINDER TOUREN 2023?

VINGEGAARD, POGACAR ELLER EN HELT TREDJE?
Danske ryttere i Tour de France