Danmarks VM kvalifikation

Efter sommerens store EM eufori, hvor Danmark præsterede til topkarakter, er det nu igen tid til VM 2022 kvalifikation.

Danmark er godt i gang med at spille sine kvalifikationskampe til VM 2022, som afholdes i Qatar. Det danske landshold har som et af de første hold sikret sin deltagelse i VM 2022.

VM kvalifikation gennem tiderne

Det danske landshold havde en årrække en regel, der umuliggjorde det for professionelle fodboldspillere at stille op for det danske landshold. Det betød, at holdet bestod af amatører og fokus var på det tidspunkt OL. Da den regel blev ophævet, var der en forventning om, at man skulle se resultater. De udeblev desværre og det var først i 1980’erne under Sepp Piontek, at Danmark præsterede at kvalificere sig til VM. Det danske landshold har alt i alt deltaget i 4 VM slutrunder og deres bedste placering til dato var i 1998, hvor de spilede sig i kvartfinalen.

Sidste gang Danmark spillede VM kvalifikation var til VM 2018 i Rusland hvor de kvalificerede sig via playoff. Danmarks bedste kvalifikationsturnering indtil nu var i 2002. Der sikrede landsholdet sig VM deltagelse med 22 point efter 10 kampe.

Danmarks vej til VM 2022

I december 2021 blev der trukket lod om kvalifikationsgrupperne til VM 2022 og Danmark blev en del af gruppe F. Gruppen består, udover Danmark, af Skotland, Østrig, Israel, Færøerne og Moldova. Danmark var i første seedingslag på baggrund af de flotte resultater de seneste år. Det betød, at Danmark undgik lande som f.eks. Tyskland, Spanien, Italien og andre store fodbold nationer i VM kvalifikationen. Hvis man kigger på udfaldet af grupperne, kan Danmark bestemt være tilfredse med at være landet i gruppe F. Danmark blev dog også hurtigt spåede gode chancer for at kvalificere sig til VM 2022.

Jagten på VM deltagelse

Det danske landshold indledte jagten på VM 2022 i marts 2021 med en kamp mod Israel, som de vandt sikkert 2-0. Målfesten forsatte mod Moldova, hvor det blev til en 8-0 sejr. Derefter sluttede landsholdet forårets VM kvalifikationskampe af med en sejr på 4-0 over Østrig og en førsteplads i gruppe F.

Efter en pause fra VM kvalifikationen og en sommer med fokus på EM slutrunden, er der nu igen fuld fokus på VM kvalifikationen.

Landsholdet har dette efterår været ramt af flere skader. Både Kasper Dolberg og Martin Braithwaite har været ude med skader. Til trods for skader, har efteråret budt på endnu flere sejre og mål. Holdet har formået at holde deres førsteplads i gruppen og d. 12. oktober 2021 sikrede de deres deltagelse ved VM med en 1-0 sejr over Østrig i Parken. Danmark spiller de sidste VM 2022 kvalifikationskampe i november mod henholdsvis Skotland og Færøerne.

Kommende kampe
Grupper

Fantastisk og målrig dansk VM kvalifikation

Det danske landsholds VM 2022 kvalifikation har været fantastisk og særdeles målrig. De har i skrivende stund scoret ikke mindre end 27 mål i 2022 VM kvalifikationen. Det er 2 mål mere end landsholdet i 2018 leverede under den daværende kvalifikation. De 27 mål er blevet scoret af 17 forskellige spillere, hvilket er meget atypisk. I løbet af de 8 kampe der er spillet indtil nu, har Danmark sikret sig 24 point. Det er 2 point mere end den tidligere rekord fra 2002 og det er endda opnået på færre kampe.

De mange målscorere er et resultat af landstræner Kasper Hjulmands filosofi og taktik. Han har fokus på hele holdet og mener ikke, at det nødvendigvis kun er angriberne der skal score mål. Derudover kan det også tilskrives det danske landsholds fokus på dødbolde. Det har været med til at åbne op for, at flere spillere er kommet til scoringsmuligheder.

De danske målscorer

I skrivende stund topper Andreas Skov Olesen og Joakim Mæhle den danske topscorer liste for flest scorede mål i Danmarks VM kvalifikationen. De har hver især stået for 4 scoringer. Simon Kjær, Jonas Wind, Kasper Dolberg og Mikkel Damsgaard har alle scoret 2 mål i VM kvalifikationen. Derudover står yderligere 11 af de danske landsholdsspillere noteret for 1 mål.

Oven i målscorer festen har Kasper Schmeichel med hjælp fra et velspillende dansk forsvar også præsteret at holde det danske mål rent i de 8 vm kvalifikationskampe, der er spillet indtil nu. Da holdet nu har kvalificeret sig til VM 2022, har fodbolddirektøren fra DBU, Peter Møller, udtalt at de går efter at opnå den bedste danske kvalifikationsturnering. De har dog allerede skrevet danmarkshistorie med antal mål lavet i en VM kvalifikation.

De danske profiler

Simon Kjær

 • Position: Centerforsvar
 • Født:26. marts 1989
 • Højde:1,89
 • Vægt: 82 kg
 • Landskampe: 117
 • Landshold mål: 5

Simon Kjær startede med at spille fodbold i Lund I.F. men rykkede til FC Midtjylland, hvor han blev en del af deres akademi. Han skiftede som 19-årige til Palermo og inden da havde han allerede spillet 19 kampe for FC Midtjyllands førstehold.

I 2010 skiftede han til tyske Wolfsburg, men blev dog i 2011 udlejet til Roma. Derefter skiftede han til franske Lille. I 2015 tog han til Fenerbache, men han var i denne periode ramt af en del skader. I 2017 blev Simon Kjær en del af Sevillas hold, inden han i 2019 blev udlejet til Atalanta. Herfra blev han solgt til A.C Milan, hvor han spiller i dag. Simon Kjær fik debut på det danske A- landshold i 2009 og har siden da haft en stor betydning for holdet. Han fik tildelt rollen som dansk anfører i 2016. I 2021 er han blevet nomineret til Ballon d’or, som er kåringen af verdens bedste fodboldspiller. Han er den første danske herrelandsholdsspiller siden Jon Dahl Tomasson til at blive shortlistet til den prestigefyldte award.

Kasper Schmeichel

 • Position: Målmand
 • Født: 5. november 1986
 • Højde:1, 89
 • Vægt: 83 kg
 • A Landskampe: 76

Kasper Schmeichel startede sin karriere som ynglingespiller hos Brøndby. Det blev dog et kort ophold i Brøndby, da Manchester City hurtigt spottede hans store talent. Det blev starten på hans professionelle karriere.

Kasper Schmeichel fik debut i Premiere League i 2007 med Manchester City, men skiftede i 2010 til Leeds. Det blev dog et kort ophold, da han i 2011 rykkede til Leicester City FC, hvor han spillede i hele 11 år. I august 2022 skrev han under på en aftale med franske OGC Nice.

Kasper Schmeichel fik sin debut på det danske landshold i 2011 og har været en fast del af holdet siden. I 2021 er Kasper Scheimchel blevet nomineret til Yashin prisen, som har til formål at hylde verdens bedste målmænd.

Joakim Mæhle

 • Position: Forsvar
 • Født:20. maj 1997
 • Højde:1,85
 • Vægt: 79 kg
 • Landskampe: 21
 • Landshold mål: 7

Joakim Mæhle er fra Østervrå, hvor han spillede frem til han blev 12 år. I 2016 fik han debut som Superligaspiller for Aab. I 2017 skiftede han til Genk, hvor han spillede frem til 2021. Derefter kom han til italienske Atalanta, hvor han spiller i dag.

Joakim Mæhle fik debut på det danske A-landshold i 2020 under Kasper Hjulmand. Han har tidligere stillet op for Danmark på diverse ungdomslandshold. Joakim Mæhle slog for alvor sit navn fast under sommerens EM, hvor han især gjorde sig bemærket med sine fantastiske mål. Derudover har han også scoret 4 mål i VM kvalifikationen.

Mikkel Damsgaard

 • Position: Midtbane
 • Født: 3. juli 2000
 • Højde:1,80
 • Vægt: 76 kg
 • Landskampe: 13
 • Landshold mål: 4

Mikkel Damsgaard startede sin fodboldkarriere i Jyllinge, hvor han spillede indtil han blev opdaget af en talentspejder. Derefter skiftede han til F.C Nordsjælland, hvor han i november 2017 fik debut i superligaen. Han var kun 17 år på daværende tidspunkt. Mikkel Damsgaard skiftede til italienske Sampdoria, hvor han spillede i 2 år og nåede at spille 49 kampe og score 2 mål. I august 2022 skiftede han til Engelske Brentford på en 5 årig kontrakt.

Mikkel Damsgaard fik debut på landsholdet i 2020 under Kasper Hjulmand. Han har dog tidligere repræsenteret Danmark på diverse ungdomslandshold. Han oplevede stor succes under EM2020, hvor han bidrog med flere mål og assists. Mikkel Damsgaard går ofte under kælenavnet ”Dams”.