En presbold på matchfixing

Kim Ragle, GLMS analysis manager, overvåger odds på sportskampe. Med informationer fra Brande til Bangkok holder han skarpt øje med, om spillemønstre eller resultater virker fiksede.

Jeg vil være med til at bevare det uforudsigelige, der er i sport

I Danske Spils bygning i Brøndby, hvor åbne kontorlandskaber tæller mange personer på hver eneste etage, sidder Kim Ragle i enrum. Bag en lukket dør – for det siger reglerne, at han skal.

- Det føles egentlig lidt for blæreagtigt, siger Kim Ragle om det 15 kvadratmeter store kontor, hvor fire skærme fylder hans skrivebord i den ene ende og et rundt mødebord står i den anden. Men det er nødvendigt, forklarer han – reglerne siger, at han skal kunne lukke en dør og agere uafhængigt.

Overvåger og rapporterer

Kim Ragle er ansat til at varetage GLMS, Global Lottery Monitoring System, for Danske Spil. GLMS er et internationalt overvågningssystem på sportsvæddemål, som har til formål at opdage og analysere mistænkelige væddemål, der kan vække mistanke om, at spillet kan være fikset. Ifølge Kim Ragle er det hele spillets integritet, som systemet beskytter. Danske Spil har et helt team med ansvar for at overvåge alle oddsede spil, der kommer ind hos Danske Spil. Teamet rapporterer tilbage til Kim, hvis de opdager noget mistænkeligt.

- Som en del af GLMS har vi en forpligtelse til at dele de informationer og mønstre, der ser mistænkelige ud, både internationalt og på danske kampe. Ser vi noget mistænkeligt, rapporterer vi også til Antidoping Danmark, som har en uafhængig efterforskningsenhed, siger Kim Ragle.

På Kim Ragles fire skærme ser man en fuldautomatisk overvågnings-platform,der giver information om alle kampe, der bliver spillet på. Udvikler en kamps odds sig uregelmæssigt – med store stigninger eller fald - giver det udslag på systemet, giver en grøn, gul eller rød alarm, afhængig af hvor alvorlig oddsændringen er. Der kan også være tale om, at Kim Ragle og hans team opdager, at en træner spiller på sit eget hold, eller at der bliver lagt unormalt høje beløb på en liga eller spiltype. Kim Ragle rapporterer alle usædvanlige spillemønstre videre til de øvrige GLMS-medlemmer via platformen.

Værner om spillets uforudsigelighed

På væggen i Kim Ragles kontor hænger et tørklæde fra boldklubben AB. Han har spillet fodbold hele sit liv og er stadig at finde til træning med klubbens veteranhold et par gange om ugen. Og Kim Ragles kærlighed til sport smitter af på hans arbejde for Danske Spil og GLMS.

- For mig handler kampen mod matchfixing om etik. Om at være med til at gøre noget for sporten og beskytte den indefra. For hvis matchfixing får alvorlig fat i sporten, så mister folk interessen for den. Jegvil være med til at bevare det uforudsigelige, der er i sport, siger Kim Ragle.

Fra Danmark til hele verden

Malta, Rusland og Island er de tre nyeste medlemmer i GLMS, der i alt har 31 medlemslande fra hele verden. Men det er hos Danske Spil i Brøndby, at den store del af overvågningsfunktionen ligger. Danske Spil er i dag det operationelle centrum for GLMS.

- Hos Danske Spil er der nu et organisatorisk setup, som er sat i verden til at modvirke matchfixing med Danmark som operationelt centrum. Sammen med GLMS, Antidoping Danmark og Kulturministeriet er der et samarbejde og en samlet strategi mod aftalt spil, siger Kim Ragle og fortsætter:

- Og jeg synes, at jo tættere samarbejde man kan have med de øvrige udbydere, jo bedre. For mig er vi ikke her i konkurrence; vi arbejder jo for det samme. Jo mere vi kan hjælpe hinanden, jo mere giver det mening for mig. Det er også det, der gør GLMS som internationalt samarbejde så spændende – at vi ved at arbejde sammen kan beskytte sporten og underholdningen ved at spille på sporten.

Artiklen forsætter nedenfor
Artiklen forsætter nedenfor
Artiklen forsætter nedenfor