Hvad er banko

Hvad er banko

Bankospil med spænding og hygge

Selvom vi her på Danske Spil Bingo har taget banko ind under Bingos vinger, er det selvfølgelig en kendsgerning, at man også kan snuppe sig et hyggeligt banko-spil, hvor spillerne ligeledes kæmper om at få fuld plade hos os. 

I banko bliver der spillet med 90 numre, og spændingen er altid i top. Hver spiller får en plade med tilfældige numre mellem 1–90. Bankopladerne har 3 rækker, med 5 tal i hver. I løbet af spillet er der præmier til dem, som får rækkerne fyldt på den vandrette led og til den, der får fuld plade. 

I hver runde bliver der trukket et nummer fra en beholder. Hvis nummeret stemmer overens med et af de numre, spillerne har på pladen, kan nummeret blive duppet af. Undervejs kan de spillere, der først får 1, 2 eller 3 rækker fulde, vinde gevinster og præmier. 

Banko er historisk set et af de mest populære fællesspil pga. de letforståelige regler, og den garanterede spænding. Bankohallerne lever da også i bedste velgående i dag, både fysisk og online. Online banko er især blevet populært, da man næsten altid kan spille, hvor og hvornår man vil. Om man er i humør til at spille banko i formiddagssolen, når eftermiddagskaffen lige er brygget eller når mørket har lagt sig, er der altid et bingo-rum åbent i Danmarks største online bingo-univers, som tilbyder et spil banko såvel som bingo. 

Hvis du gerne vil chatte med dine medspillere, mens du spiller banko, kan du altid gøre det via vores online chatfunktion. Her har vi set mange venskaber blomstre igennem årene, når banko-entusiaster mødes på tværs af landet. 

Et af vores favorit bankospil er Gamle Ole, som er fyldt med nostalgi og sjov. Vi kan også tilbyde en masse fede bingospil, hvor der kun bliver spillet med 75-numre, men hvor reglerne ellers er helt ens. Du er altid velkommen til at browse rundt i vores forskellige bingorum og se hvilket rum, der passer bedst til dit humør.

Historien om Banko

Tag med på en historisk rejse tilbage til det gamle Italien, og find ud af, hvorfor banko egentlig hedder banko.

Banko kan spores tilbage til middelalderens italienske pengelotterier: ”Lo Giuoco del Lotto D'Italia.". I disse lotterier spillede befolkning lystigt om penge, og brugte derudover spillet som et afbræk fra en til tider hård hverdag. Ens lykke kunne vende på en tallerken, hvis man vandt den store pulje i middelalderens samfund, som ellers gjorde det svært at bryde den feudale samfundsstige.

Ordet banko stammer fra det italienske ord ’banco’, som betyder bank. ’Banco’ blev brugt i middelalderens Italien til at betegne den sum penge, der blev spillet om i diverse kasinospil. Når en spiller derfor råbte: ”Banco”, betød det noget i retningen af: ”Jeg modtager væddemålet om banken/puljen” eller ”Banken er vundet”. Det spil vi i dag kender som banko, henter sit udråb fra det sidste udtryk: ”Jeg har vundet banken!” eller bare ”banko!”.

En anden betydning ordet banco har på italiensk, er ”bænk”. Historikere mener, at dette kommer fra de borde og bænke pengevekslerne i middelalderens Firenze, arbejdede ved. Disse borde blev i folkemunde refereret til som ”banco”, og var altså et område med mange store summer på. At vinde ”banco” var derfor ikke helt dårligt.

I dag spiller mennesker overalt på kloden stadig banko. Både fordi det er hyggeligt og socialt, men også fordi det er fedt at hapse den store jackpot og udbryde: ”Banko!”

Banko-regler hos Danske Spil

Her finder du en lidt overskuelig oversigt over banko-reglerne:

1. Opret dig som bruger hos Danske spil.
2. Køb en eller flere plader at spille på.
3. Opråberen råber tallene op et efter et.
4. Den første vinder har en række fuld, dernæst har den anden vinder to rækker, og tredje vinder har fået pladen fuld.

Banko er et letforståeligt og hyggeligt spil, hvor der også kan spilles med vores danske chatværter i chatfunktionen.

Online banko har aldrig været nemmere, og de fede jackpots gør de sidste runder virkelig spændende!

Banko-udtryk og tal

Fordi banko altid har været et socialt spil, er der opstået en helt særlig banko-jargon, som spillere af banko lystigt bruger. Er du en ægte banko-spiller? Ved du, hvad røvballerne, to tykke damer eller Dronning Ingrid betyder?

Hvis du har brug for at læse en smule op på bankoudtrykkene, kommer Danske Spil dig til undsætning. Vi har nemlig samlet alle de mest kendte og elskede bankoudtryk lige her – og vi kunne selvfølgelig ikke have gjort det uden vores garvede og loyale banko-entusiaster. Du kan se hele oversigten her

Forskel på Bingo og Banko

Du har sikkert prøvet at sidde i en bankohal med fuld plade, og været i tvivl om der skulle råbes: ”Bingo” eller ”Banko”.

For hvad er egentligt det korrekte udtryk at bruge ved fuld plade? Og hvornår skal man råbe hvad?

Vi er dykket ned i historiebøgerne og giver dig nu den komplette guide til, hvad forskellen på bingo og banko egentlig er, og hvorfor der overhovedet er forskel. Så har du også en god samtalestarter næste gang du spiller bingo… eller banko.

Både banko og bingo bliver brugt som udråb, når man har fuld plade og forvirring om, hvornår man råber hvad, er udbredt. Faktisk så udbredt, at flere vælger at råbe begge dele i ren og skær frygt for at råbe det forkerte og gå glip af den store jackpot. Opråberne er dog søde ved spillerne, og selvfølgelig får man sin præmie, selvom man råber ”bingo” i stedet for ”banko!” eller omvendt.

Men hvad er så forskellen på de to udtryk? Det korte svar er, at bingo og banko faktisk betyder det samme, men at de dækker over to forskellige spil.

Det skyldes, at bingo og banko faktisk er identiske spil, bortset fra, at der i bingo er 75 numre, og i banko er 90 numre at trække i mellem.

Så når somme spil bliver kaldt banko, selvom der kun er 75 numre, og når nogen spil bliver betegnet som Bingo-spil uagtet, at der er 90 numre, så er det i virkeligheden forkert. Det skyldes, at de to næsten identiske spil blev udviklet i hhv. Frankrig og Italien. I Frankrig hed spillet ”beano” og havde 75 numre, og i Italien hed det ”banco”.

Begge spil rejste med immigranterne til USA. Her blev ”beano” til Bingo, der var mere mundret. Banko derimod beholdt sit navn, da selv amerikanere, kunne udtale det. Globalt er navnet bingo dog mest udbredt, og dækker ofte over både 75 numres spil og 90 numres spil. Det er måske også grunden til, at vi er blevet forvirret ved navngivningen i Danmark.

På Danske Spil Bingo, har vi ligeledes valgt udelukkende at benytte os af ”Bingo”. Vi sondrer dermed ikke mellem bingo og banko, og bingo tager altså banko under sine vinger på Danske Spil. Så næste gang du bliver spurgt om, hvad forskellen på bingo og banko er, kan du komme med en sjov historisk anekdote – men spiller du hos os, kan du altså roligt nøjes med at råbe ”bingooo” hver gang du vinder.

De forskellige jackpots

I vores mange bingo-rum er der mange forskelligartede jackpots. Uanset om du går efter at vinde en af de helt store i Venskab eller Stjernedrys, som kunne være de 35.000 kroner vores weekendjackpot tilbyder, eller om du mere er til at dele en fællesjackpot med bingo-vennerne, er fællesnævneren altid, at det er brandsjovt at være med til at spille bingo.

Hos Danske Spil elsker vi jackpots. Jackpots kommer i mange forskellige størrelser - nogle er store, andre er små. Fælles for dem alle er, at de bliver udløst, hvis man får fuld plade indenfor et bestemt antal udtrukne tal. Dette tal kaldes også for ordinalen. Ordinalen er angivet i jackpot-grafikken øverst til højre inde i spillet.

Alle jackpots kan vindes, uanset hvor mange bingoplader man køber. Man skal selvfølgelig købe minimum én plade for at være med i kampen om den store jackpot. Nogle af vores jackpots vinder du nemmest ved at have mange plader. Andre er en fast jackpot, og vores fælles jackpot bliver fordelt mellem alle, der har købt plader til et særligt spil.  

Du finder en komplet liste over vores jackpots her:

Progressiv jackpot

Denne jackpot vokser for hver købt plade.

Fast jackpot

Denne jackpot er fast og ændrer sig ikke.

Fælles jackpot

Denne jackpot deles mellem alle, der har købt plader til spillet, hvor jackpotten går. Fordelingen kunne fx være, at vinderen fik 50%, og de resterende 50% blev fordelt mellem alle, der har købt plader i det pågældende spil.

Multi jackpot

Denne jackpot er en jackpot i flere niveauer. Det er antallet af udtrukne kugler ved fuld plader, der afgør størrelsen på jackpotten.

Artiklen forsætter nedenfor