Det kører for Køge-drengen.

Søndag tager 46-årige Jon Dahl Tomasson turen til Sheffield, hvor der er intet mindre end en semifinale i FA Cuppen at spille om.

Med sig har han et Blackburn-mandskab, som har overrasket alt og alle i denne sæson.

Stik mod odds og budget er The Rovers med helt fremme i kampen om oprykning til Premier League, ligesom de nu er blandt de sidste otte i den helt store engelske pokalturnering.

Ikke så sært, at de ellers så hårdtprøvede Rovers-fans lovpriser deres GREAT DANE, der har taget den nordengelske traditionsklub med storm.

Det var en modig beslutning, da den tidligere danske landsholdsanfører i sommer takkede ja til at blive ny chef på Ewood Park.

Bag sig havde Jon Dahl Tomasson to svenske mesterskaber med Malmø FF og udsigt til Champions League-fodbold for andet år i træk.

Alligevel trak det mere for Danmarks mest scorende landsholdsspiller nogensinde at tage kampen op i den næstbedste engelske række med en klub, der har underpræsteret sæson efter sæson i mere end et årti.

Tilbuddet om en retur til England, hvor han som ung og spirende angriber havde spillet for Newcastle United i en enkelt sæson, var simpelthen for spændende til at afvise.

 

Nok at tage fat i

Forude ventede et skift fra champagnebold med mesterholdet Malmø FF til et intenst hundeslagsmål i The Championship med 46 tætte ligakampe og deltagelse i flere pokalturneringer.

Vel at mærke med en trup, der i sommer afskibede 15 spillere permanent og sendte tre på udlån, mens blot fire spillere blev hentet ind på vedvarende kontrakter.

Resten af truppen blev sammensat af ungdomsspillere, der blev hevet op på førsteholdet.

Jon Dahl Tomasson vidste, hvad han gik ind til, og iførte sig de arbejdshandsker, der har sikret ham en trofæregn både som spiller og træner - mest nævneværdigt som en snu målræv.

Talentet har aldrig været på samme indlysende niveau som mange af de fænomener, han har spillet og trænet med i løbet af karrieren, men dedikationen og viljen til at lære, har givet resultater.

”Som spiller sugede jeg til mig af inspiration fra alle de fantastiske managers, jeg spillede under,” sagde Jon Dahl Tomas-son for nylig i en podcast om The Championship – aktualiseret af Blackburns gode sæson.

Og det ER nogle store navne, den tidligere topangriber med den brede inderside har arbejdet sammen med.

Personligheder som alle på hver deres måde har været med til at forme spilleren, der vandt hollandske og italienske me-sterskaber foruden både Uefa Cuppen og Champions League.

Og som træner to gange svensk guld med Malmø FF.

 

Fra Danmarksserien til Æresdivisionen

Det hele startede i Køge Boldklub, hvortil en purung Jon skiftede fra Solrød allerede som seksårig. Det var her, han fik sin fodboldopdragelse og debuterede på seniorniveau som ung teenager.

Dengang hed chefen i den gamle sydsjællandske traditionsklub Erik Rasmussen, og det var således ham, der hev den unge og lidt splejsede Jon op på førsteholdet og gav ham debut som 16-årig.

’Tryllerik’ var spillende træner i Køge Boldklub i fem sæsoner – fra 1992 til 1997.

Jon Dahl Tomasson kvitterede med en bunke af vigtige Køge-mål og to oprykninger i streg fra Danmarksserien til 1. Division.

Præstationer, der vakte genlyd både nationalt og internationalt, og som førte til, at 18-årige Tomasson nedfældede sin underskrift på en kontrakt med hollandske Heerenveen.

Det var i december 1994, og kort efter etablerede den danske U19-landsholdsspiller sig som stamspiller i 1995/1996-sæsonen, hvor han sågar blev holdets topscorer med 14 træffere.

Det var i disse år, at den unge danskers talent virkelig blev foldet ud, og det kunne Tomasson blandt andet takke sin træner Foppe de Haan for.

En sand hollandsk trænerlegende, der i mere end 20 år trænede Heerenveen op igennem 1980’erne, 1990’erne og 00’erne, inden han blev hollandsk U-landsholdstræner.

”Jeg var ung og væk fra min familie, men Foppe de Haan tog mig med ud på scouting-ture. Dels for at lære mig sproget, men også for at knytte et bånd og tillære mig hollandsk fodbold. Det overraskede mig, men det gjorde, at jeg fik opbygget en god relation til ham,” fortalte Tomasson i et interview til The Guardian i efteråret 2021.

Et interview, hvor han desuden afslørede, at han nu også selv giver unge spillere hjemmearbejde, hvor de eksempelvis skal analysere kampe og fremlægge dem for ham.

Ud fra den tankegang at en bedre forståelse af spillet gør, at man træffer bedre beslutninger i kampene.

Efter tre sæsoner i Heerenveen, hvor han blandt andet scorede titlen som årets spiller i Holland (foran kæmpetalenter som Patrick Kluivert og Boudewijn Zenden, gik turen til de britiske øer.

Det var i sommeren 1997, og destinationen hed Newcastle United. Købt af legendariske Kenny Dalglish som partner til superstjernen Alan Shearer.

Desværre for både klub og Tomasson blev Shearer dog langtidsskadet, hvilket ændrede Tomassons rolle som hængende angriber.

 

Man of the Match i Uefa Cup-finalen

Han blev sendt helt i front, hvor han blev most af fysisk stærke stoppere, og efter en enkelt sæson gik turen retur til Æres-divisionen.

Her endte Jon Dahl Tomasson endnu en gang i kløerne på en sand legende.

Skiftet til Rotterdam-klubben Feyenoord sendte Tomasson i skole hos det erfarne trænerikon Leo Beenhakker, der som træner havde vundet mesterskaber med både Ajax og Real Madrid.

Desuden havde Beenhakker ad to omgange været hollandsk landstræner, så det var en af de helt store, der nu gjorde Jon Dahl Tomasson til sin stamspiller.

Danskeren kvitterede prompte med mål, lederskab og et hollandsk mesterskab i 1999.

Året efter smuttede Beenhakker videre til Ajax, mens Bert van Marwijk – senere hollandsk landstræner - overtog i Rotterdam-klubben.

Det var under ham, at Jon Dahl Tomasson løftede sit niveau til nye højder på den internationale scene, da han sammen med den store angrebspartner Pierre van Hooijdonk spillede Feyenoord hele vejen til Uefa Cup-finalen.

Her blev Borussia Dortmund besejret med Jon Dahl Tomasson som målscorer og Man of the Match.

 

Morten Olsens Landshold

Tomasson var nu en angriber på tårnhøjt international niveau, hvilket også afspejlede sig på Morten Olsens landshold.

Tomasson havde debuteret under Bo Johansson i 1997 og spillede med i Danmarks skuffende EM-slutrunde i 2000, men det var på Olsens landshold, at han for alvor markerede sig i den rød-hvid trøje.

Under VM i 2002 scorede Tomasson fire gange i fire kampe, og ved EM i 2004 kom han på turneringens bedste hold efter tre mål i fire kampe.

Blandt andet efter to flotte kasser i 2-2-kampen mod Sverige, hvilket sendte de stærkt utilfredse italienere ud af turneringen.

På det tidspunkt var Tomasson selv tæt knyttet til Italien.

Efter VM-slutrunden i Japan/Sydkorea i 2002 blev han hentet til giganterne fra AC Milan, der søgte et supplement i angre-bet til superstjernerne Shevchenko, Filippo Inzaghi og Rivaldo.

 

Greb chancen i AC Milan

Det var en voldsom konkurrence, men med ambitioner om titler både nationalt og i Champions League blev det også til spilletid for Tomasson.

I høj grad også fordi, hans præstationer gjorde det umuligt at se bort fra ham.

I alt blev det til 114 kampe i Milan-trøjen og flotte 35 træffere. Imponerende når man tager i betragtning, at en stor del af kampene var som indskifter.

Præstationerne gjorde indtryk på en af fodboldhistoriens største trænere nogensinde, Carlo Ancelotti, der generelt var imponeret over alle sine tre Milan-danskere i første halvdel af 00’erne.

“Ham, der præsterede bedst og mest kontinuerligt, var Jon Dahl Tomasson. Han kæmpede altid med verdensklassespille-re om spilletid og havde det på den made ikke nemt. Men han gav aldrig op og forsøgte at gribe chancen hver eneste gang,” sagde Ancelotti til Ekstra Bladet tilbage i 2011.

 

Trænerkarrieren

Efter afskeden med Milan i 2005 fulgte et par mindre gode år i Stuttgart og Villareal, inden karrieren blev afsluttet i hjer-teklubben Feyenoord.

Her blev han genforenet med Bert van Maarvijk, der havde været med til at forme ham som spiller, og herfra begyndte tankerne om en trænerkarriere senere at tage form.

Inspireret af personligheder som ’Tryllerik’, Foppe de Haan, Leo Beenhakker, Morten Olsen og Carlo Ancelotti. For bare at nævne nogle af de trænere, han arbejdede sammen med.

Dedikationen og evnerne førte Tomasson mod trænerjobs i hollandske Excelsior, Roda og Vitesse, inden den tidligere landsholdsanfører og målrekordholder blev Åge Hareides assistent på det danske landshold.

Siden fulgte cheftrænerjobbet i Malmø, hvor han høstede to mesterskaber, inden Tomasson altså nu er at finde i Blackburn Rovers.

Med gode chancer for en playoff-plads, der giver slutkampe om oprykning til Premier League og en FA Cup-drøm, der lever videre med weekendens kvartfinale mod Sheffield United.

Det er aldrig kedeligt at følge Jon Dahl Tomassons fodboldeventyr.