7 kabale

7 kabale er et populært kortspil, der adskiller sig fra mange andre spil ved at kunne spilles af bare én person. Det er således perfekt til at fordrive et par timer på en regnfuld dag eller til at koble af med efter en lang dags arbejde.

Oprindelsen af kabaler menes at stamme fra Tyskland eller Skandinavien, hvor et solo-spil med kort for første gang blev beskrevet i den tyske spilantologi Das neue Königliche L'Hombre-Spiel i 1783.

Ordet er blevet kædet sammen med spådomskunst midt i det 18. århudrede, hvor det er let at forestille sig, hvordan en kabale, der går op, har været synonym med succes og et positivt resultat på en forespørgsel, mens en mislykket kabale har været lig med dystre udsigter.

Det specifikke spil syvkabale menes derimod at være opstået i den canadiske guldgraver-region Klondike i slutningen af det 19. århundrede, hvor guldgraverne efter sigende skulle have været glade for at spille spillet efter en hård dags arbejde. Derfor kaldes spillet også ofte Klondike på engelsk.

 
Artiklen forsætter nedenfor

Spil 7 kabale gratis

Hos Spillehjørnet kan du spille 7 kabale gratis, og med alle de samme funktioner, som du kender fra den gode, gamle Windows-udgave, og så lidt ekstra. Du kan nemlig selv justere sværhedsgraden, du kan forlade og senere genoptage spil, og så kan du selvfølgelig chatte med andre Spillehjørnet-brugere, der ligeledes er i gang med et slag 7kabale. Det giver altså en helt ny dimension til et klassisk spil.

7 kabale hjælp

Selvom rigtig mange spillere vælger at spille syvkabale uden indsats, så er der også mulighed for at spille med om pengegevinster. Det er muligt at satse 8 kroner, 30 kroner, 90 kroner eller helt op til 180 kroner, og får du kabalen til at gå op, bliver du naturligvis præmieret tilsvarende. Derudover er der også en jackpot-pulje, som er mulig at ramme. I alle spil om kontanter kan jackpotten blive udløst, og den er ofte på over 50.000 kroner.

Regler

Syvkabalen er en såkaldt byggekabalevariant, hvor målet er at samle alle 52 kort i fire grundbunker sorteret efter kulør og fra es til konge.

Bordet er delt op i tre spilleområder:

  • De fire grundbunker, opdelt i kulører, der efterhånden aftager kort fra de andre spilområder
  • Selve spilleområdet de syv byggestabler af kort
  • En overskydende bunke med kort, der vendes, efterhånden som der er behov for det

Spilområdet består altså af syv stabler, hvor der i første stabel er ét kort, i anden stabel to kort og så fremdeles. Det er dog kun det øverste kort i en stabel, der starter åbent, mens de andre fra start har billedsiden nedad. I byggestabler kan man kun bygge i nedadgående sekvens med skiftende farve. Det er muligt at flytte både enkelte kort eller en sekvens af kort, og frigør man et kort med billedsiden nedad, så må kortet vendes om og benyttes til at bygge med eller på.

 


Den overskydende bunke med kort, har almindeligvis plads øverst i venstre hjørne, og det afhænger af de specifikke regler for spillet, hvordan den bruges. I Spillehjørnets let-udgave vender du ét kort ad gangen, og starter blot forfra med bunken, når du er igennem den. I normal-udgaven tager du tre kort af gangen, og må kun bruge det på det givne tidspunkt øverste kort, mens du i den svære udgave, kun må gå igennem den overskydende bunke tre gange.

Det er desuden tilladt at flytte kort fra grundbunkerne tilbage til en af byggestablerne, hvis det kan hjælpe med til at frigøre andre kort.

Så snart alle 52 kort er lagt i grundbunkerne i rækkefølge fra Es (lavest) til Konge (højest), er spillet vundet.

 

Sådan spiller du 7 kabale

 

  1. Log ind på din Danske Spil-konto eller opret en konto
  2. Gå til danskespil.dk/spillehjoernet, find 7 kabale, og tryk ’Spil Nu’
  3. Vælg den ønskede indsats: Gratis, 10 kr., 25 kr., 50 kr. eller 100 kr.
  4. Vælg den ønskede sværhedsgrad: Let (bunken vendes et kort ad gangen), Normal (bunken vendes tre kort ad gangen) eller Svær (bunken vendes tre kort ad gangen og kun tre gennemspilninger i alt)
  5. Vælg Start Spil/Køb Spil
     


Download

Når du spiller hos Spillehjørnet, behøver du ikke at downloade spillene til din egen computer, Mac, smartphone eller tablet. Alle vores spil, uanset om du foretrækker 7 kabale, Yatzy, Backgammon, Edderkop, Napoleon eller et af vores andre arkadespil, kan spilles uden nogen form for installation. Det eneste, det kræver, er en bruger (blå konto) hos Danske Spil og en forbindelse til internettet.

Skulle det ske, at du bliver afbrudt midt i et spil syvkabale, så er der ingen grund til at fortvivle. Uagtet om din telefon løb tør for strøm, om din internet forbindelse blev afbrudt eller du bare blev nødt til at forlade spillet, så kan du altid genoptage dit spil på et senere tidspunkt. Alle spi,l der ikke er enten vundne eller opgivet, kan startes igen ved at trykke på det røde tal i det øverste venstre hjørne i hovedmenuen.

 

7 kabale til Windows

7 kabale blev alvor allemandseje op gennem 1990’erne på grund af inklusionen i Microsofts styresystem, Windows. Det så for første gang dagens lys med udgivelsen af Windows 3.0, fordi Microsoft ønskede at introducere verden til den nye generation af styresystemer med en grafisk brugerflade, og 7 kabale hjalp således folk til at blive fortrolige med brugen af blandt andet en mus og den såkaldte klik-og-træk funktion.

I dag bliver syvkabale ikke længere inkluderet i Microsoft Windows, og har hverken fulgt med installationen af Windows 8.1 eller Windows 10. Heldigvis kan du i stedet spille det på Spillehjørnet, som indeholder præcis de samme funktioner, som du kender fra det klassiske Windows Solitaire, men også tilbyder muligheden for at spille om rigtige penge. 

7 kabale hos Spillehjørnet kræver blot, at du har adgang til internettet og er logget ind på din Danske Spil konto. Det kan desuden spilles på både Mac OS og Windows-maskiner.

 

Er det altid muligt at løse en 7 kabale?

Nej, det er ikke altid muligt at få en 7 kabale til at gå op. Ifølge en rapport udarbejdet af forskere fra Oregon State University, så er det rent teoretisk muligt at få omkring 79 procent af alle 7 kabaler til at gå op, hvis man kendte positioneringen af alle kort.

Menneskers reelle løsningsprocent er naturligvis meget lavere, da den komplette information aldrig er til stede, og fordi ét forkert træk – uanset hvor rigtigt det synes i øjeblikket – kan gøre et spil umuligt at vinde. En dygtig spiller kan således kun forvente at vinde omkring 43 procent.

 

Hvad hedder 7 kabale på engelsk?

På engelsk kalder man 7 kabale for Solitaire (amerikansk udtryk) eller Patience (britisk udtryk) som er det generelle udtryk for kabaler. De versioner af spillet som fandtes i mange Windows-versioner blev ofte mest kaldt Solitaire.

Artiklen forsætter nedenfor

Andre populære kabalespil

Edderkop kabale

 

Kabalen Edderkop har tidligere været inkluderet i Microsoft Windows, og er derfor meget udbredt. Edderkop er en kabale, der benytter to sæt spillekort, og målet er ligesom i syvkabale at samle kortene i stabler med kort fra Es til Konge.

Der er ti stabler med kort, hvor det kun er det øverste kort, der har billedsiden opad. Derudover er der 50 ekstra kort, der giver spilleren mulighed for at få nye kort på toppen af hver bunke, når der ikke længere er flere mulige træk.

I den lette udgave findes der kun én kulør kort, i normal-udgaven er der to kulører, mens der er alle fire kulører i den svære udgave. Det er muligt at bygge sekvenser af kort, men man kan kun flytte sekvenser, der er i samme kulør. Det er altså muligt at flytte hjerter syv og hjerter otte over på en spar ni, men efterfølgende kan man ikke flytte de tre kort over på en tier.

Så snart der er skabt en sekvens af kort fra konge til es i samme kulør på spillebordet, må den fjernes fra spillet. Kabalen er gået op, når alle kort er væk spillebordet og den ekstra bunke af 50 kort er tom.

 

Napoleon kabale

Napoleon har ligeledes været installeret på Windows-maskiner, og er lidt en hybrid mellem 7 kabale og Edderkop. I Napoleon deles alle kort tilfældigt ud i otte rækker, og det gælder herefter om at få alle kort op i de fire grundstabler (opdelt efter kulør) i rækkefølgen fra es til konge.

Der må kun bygges med farverne skiftevis (rød/sort/rød/sort eller sort/rød/sort/rød), og det er kun muligt at flytte sekvenser af kort, der overholder den regel og samtidig er i numerisk rækkefølge.

Derudover er der et antal hjælpeceller, der kan bruges til opbevaring af kort, der ligger i vejen for at få kabalen til at gå op. Almindeligvis spilles der med fire hjælpeceller, men på Spillehjørnet er det muligt at nedjustere antallet af hjælpeceller til to eller bare én enkelt, hvis du har brug for yderligere udfordring.

 

 

 

Artiklen forsætter nedenfor