7 card stud

Forgængeren til Texas Hold'em

Før Texas Hold’em for alvor vandt indpas blandt pokerspillere, var 7 card stud den mest gængse pokervariant. Især på den amerikanske østkyst var det svært at opstøve andre spil helt op til midten af 1990’erne, mens der i Danmark blev afholdt DM i Poker i 7 card stud helt frem til 2006.

Stud-spil adskiller sig fra varianter som Hold’em og Omaha ved, at der uddeles åbne personlige kort – altså kort med billedsiden opad, der kun må bruges af én spiller. I 7 card stud får hver spiller to lukkede kort og ét åbent kort fra start, herefter følger yderligere tre åbne – et af gangen med en byderunde imellem hver – og til sidst endnu et lukket kort. Dermed ender hver spiller ved håndens afslutning med at have syv kort – tre lukkede og fire åbne.

Når mere end halvdelen af en spillers hånd er kendt af modstanderne før showdown, er der en masse strategiske elementer, man skal mestre, for at blive rigtig skrap til spillet. Selvom 7 card stud spilles som fixed limit-spil, er det stadig vigtigt at være en god bluffer. Det er et godt bluff, når den information, modstanderne kan udledes fra de åbne kort, stemmer overens med den historie, man prøver at fortælle. Hvis en du har raiset fra start med en dame åben, og på fjerde kort rammer endnu en dame, er en modstander nok mere tilbøjelig til at folde et par konger, end hvis du blot kaldte med din åbne dame tidligere.

Ligesom med Omaha findes der også en Hi/Lo-variant, hvor den endelige pulje deles mellem spilleren med den bedste hånd, og spilleren med den laveste femkorts-hånd under 9. Den laveste hånd tælles fra toppen, så to-tre-fire-fem-otte bliver slået af tre-fire-fem-seks-syv. Den bedst mulige Lo-hånd er Es-to-tre-fire-fem. Hvis der ikke er en kvalificerende Lo-hånd ved showdown, er det spilleren med den bedste Hi-hand, der vinder hele puljen.

Det er muligt at spille både 7 card stud og 7 card stud Hi/Lo på Danske Spil Poker.


Sådan forløber en hånd 7 card stud

  1. Anterne betales: Hver spiller betaler et mindre gebyr hver hånd for at spille med. Det kaldes anterne, og udgør potten.
  2. Spillerne tildeles kort: Hver spiller får to lukkede kort (med billedsiden nedad), og et åbent kort (med billedsiden opad).
  3. Første byderunde: Spilleren med det laveste åbne kort lægger ud. Hvis to spilleres åbne kort har samme værdi, er det kortets kulør, der afgør det. Spilleren med det laveste kort kan vælge at lave et fuldt bud, eller at foretage det såkaldte "bring-in". Bring-in er halvdelen af et fuldt bet. De andre spillere kan folde, kalde, raise eller reraise.
  4. Fjerde kort gives: Spillere der endnu ikke har foldet deres kort, modtager nu et fjerde kort (åbent), og en ny byderunde begynder. Denne gang er det spilleren med den bedste kombination af åbne kort, der lægger ud. Der bliver kun lavet bring-in i første byderunde, så der er ingen tvungne bud efter fjerde kort er delt. Man kan altså sagtens checke frem for at byde.
  5. Femte kort gives: Endnu et kort gives med billedsiden opad, og endnu en byderunde finder sted.
  6. Sjette kort gives: Endnu et kort gives med billedsiden opad, og endnu en byderunde finder sted.
  7. River: Et syvende og sidste kort uddeles med billedsiden nedad til de resterende spillere i hånden, og den sidste byderunde finder sted som de foregående tre.
  8. Showdown: Hvis der er to eller flere spillere, der endnu ikke har smidt deres kort efter den sidste byderunde, så afgøres vinderen ved et såkaldt showdown. Hver spiller laver den bedste fem-korts pokerhånd ud af sine egne syv kort. Spilleren med den bedste hånd vinder puljen.
Artiklen forsætter nedenfor