ETAPE 2
Foto: A.S.O.S.: Pauline Ballet
Roskilde - Nyborg

Den anden juli stiller tour-feltet til start i Roskilde. Historiske monumenter som Vikingeskibsmuseet, Nationalparken Skjoldungernes Land og ikke mindst byens vartegn Roskilde Domkirke, som står på Unescos verdensarvsliste, bliver kulissen, når anden etape sættes i gang.

Der venter en 202 kilometer lang, flad etape, der bliver afgjort på målstregen i Nyborg. Efter starten er gået og rytterne har forladt Roskilde, går turen op langs fjordene Inderbredning, Holbæk fjord og Lammefjord. Herefter venter tre kategoriserede stigninger, som er blandt de stejleste man finder i Danmark, men som næppe volder rytterne de store problemer.

Den første bakke er Asnæs Indelukke, en 1,1 kilometer stigning med en stejlhed på 5,8 procent. Herefter venter Høve stræde, en 1,6 kilometer lang opkørsel der stiger med 4,7 procent. Den højeste af de tre er Kårup Strandbakke, der måler 83 meter over havets overflade. Alle tre stigninger giver hvert ét bjergpoint, og der er dermed mulighed for at skaffe point i kampen om den prikkede trøje. Herefter går turen mod Kalundborg og forbi Vor Frue Kirke, der er opført i begyndelsen af 1200-tallet. Den første indlagte pointspurt finder sted i Kalundborg.

Herfra kører rytterne 50 kilometer langs Sjællands vindfyldte vestkyst i retning mod Korsør, hvor de møder Storebæltsbroen, der er verdens tredjestørste hængebro. Storebæltsforbindelsen er ca. 17 km lang og stiger med to procent i tre kilometer op mod højbroen. På sit højeste er vejbanen 70 meter over havoverfladen, og her spiller vinden en væsentlig rolle. Kraftig sidevind kan nemt dele feltet op i mindre grupper og skabe nye konstellationer det sidste stykke frem mod mål.

Tre kilometer efter rytterne forlader Storebæltsbroen venter målstregen i endnu en smuk kongeby, Nyborg. Etapen bliver afgjort i centrum af Nyborg, hvor man igen mærker og eksponerer historiens vingeslag ved Danmarks ældst bevarede kongeborg Nyborg Slot. Efter etapen skal bjergtrøjen og den grønne pointtrøje uddeles og der er stor sandsynlighed for at den gule trøje skifter ejermand.