ETAPE 3
Foto: A.S.O.S.: Pauline Ballet
Vejle - Sønderborg

Tredje etape starter med en neutraliseret start i Vejle, som løber 4,1 kilometer. I turen gennem Vejle køres der forbi de ikoniske arkitekthuse, Fjordenhus og Bølgen. Husene er tegnet af henholdsvis Olafur Eliasson og Henning Larsen. Turen går også forbi Sct. Nicolais Kirke, der er opført mellem 1240-80, og er Vejles ældste bygning, samt byens eneste bevarede bygning fra middelalderen. Efter 12 km kommer rytterne til ”Danmarks dåbsattest”, UNESCO-monumenterne, Jellingstenene. Stenene der har stået i Jelling siden 900-tallet, er et nationalsymbol i Danmark, hvor både Jesusfiguren og løven er at finde i det danske pas. Stenene er placeret af de to danske vikingekonger Gorm den Gamle og hans søn Harald Blåtand. Ruten bringer herefter løbet tilbage i retning af Vejle, hvor man kommer en tur forbi Vejle vindmølle. Den 130 år gamle vindmølle står lidt uden for Vejle by. Oppe fra møllens rundgang, finder man en fantastisk udsigt over smukke Vejlefjord.

59 km inde i etapen passerer kongeslottet Koldinghus. Slottet har ligget der, i hjertet af Kolding by, i over 750 år, og har været hjemsted for både kongefamilien og forskellige adelsslægter. Slottet er i dag et museum, og en del af Kongernes Samling.

Løbet fører også rytterne igennem en by, der ligger på UNESCOs verdensarvsliste, Christiansfeld. Byen blev grundlagt i 1773, og er bygget efter Brødremenighedens principper, og over Europa kan der findes byer bygget på samme måde, men Christiansfeld regnes for den smukkeste og bedst bevarede. Her er det blandt andet den smukke Tyrstrup kirke i hjertet af byen, som løbet også passerer, der står frem. I Christiansfeld er der indlagt en pointspurt, hvor løbets sprintere vil være klar.Et andet monumentalt landemærke løbet passerer, er Dybbøl Mølle. Møllen har siden 1864-krigen stået som et nationalt symbol, med stor betydning for de dansksindede i Sønderjylland. Møllens placering på Dybbøl Banke giver en fantastisk udsigt ud over Flensborg Fjord. Turen går fra Dybbøl Mølle over Kong Christian X’s bro, gennem Sønderborg og forbi det smukke, gamle Sønderborg Slot. Det omkring 800 år gamle slot, har ligget i ved Sønderborgs havn og stået som en konstant gennem århundreder. Slottet er i dag et museum, og fokuserer især på grænseregionens historie.

Til sidst slutter løbet af i Sønderborg, på Augustenborg Landevej, hvor cykelrytterne vil have trillet 182,2 km gennem det Syd- og Sønderjyske landskab, fra Vejle til Sønderborg.