PETER SCHMEICEL

Peter Schmeichel: The Great Dane

Peter Schmeichel: The Great Dane

Fem engelske mesterskaber, tre FA Cup-triumfer og en Champions League-titel

Et europameisterskab, en dobbelthæder som verdens bedste målmand og en status som en af de største keepere overhovedet i fodboldhistorien.

Listen over kollektiv og individuel hæder er lige så lang som de millimeterpræcise udkast, Peter Schmeichel var berømt for. Med danske og portugisiske pokaler som yderligere glimmer samt indlemmelser i både den engelske og danske Hall of Fame.

Peter Schmeichel er på alle parametre en gigant i international fodbold - en GREAT DANE.

En legende stadig aktiv

Sådan er det stadig små 19 år efter, han lagde handskerne på hylden efter en sidste overraskende sæson i Manchester City. Peter Schmeichel er fortsat en markant skikkelse i det internationale fodboldrum, hvor han ofte blander sig i debatter og involverer sig i store begivenheder - på godt og ondt.

Senest dukkede han op i Qatar, hvor han fik røg for at blåstemple VM-værten, og i sidste måned udgav han selvbiografien One, der har fået masser af international opmærksomhed.

Derudover medvirker Peter Schmeichel i en aktuel dokumentar om Premier Leagues første år, ligesom han jævnligt pipper i engelske medier om Manchester United, sin søn Kasper og meget andet.

En omstridt figur

Den i dag 58-årige Peter Schmeichel har altid fyldt meget og delt vandene i offentlighedens syn på hans karakter.

For højtråbende, for skarp, for arrogant har nogle af kritikpunkterne lydt, men først og fremmest var han en dygtig målmand. En keeper, der var en gevinst for et hvert forsvar, om end det meget vel kunne give røde ører.

Spørg bare Steve Bruce, Gary Pallister og landsholdsanfører fra 1992 Lars Olsen.

Når Peter Schmeichels holdkammerater tacklede, skød og sprintede på banen, holdt Schmeichel sig i gang ved at råbe og gestikulere. Det var hans måde at forblive fuldt ud engageret og koncentreret.

”Manchester United var dominerende i de fleste kampe, men der opstod altid – særligt fordi vi spillede risikobetonet – et par situationer, hvor jeg pludselig skulle være totalt fokuseret og klar til at reagere. Så mit udtryk og min råben var min måde at holde mig inde i kampen på. Det kan godt være, det nogle gange ikke så så godt ud, når jeg lignede en, der ville i krig, men det generer mig ikke,” fortæller Peter Schmeichel i sin nye selvbiografi.

Fra ambitioner til realitet

Dedikation, vilje og ærgerrighed er tre andre karaktertræk, der definerede den danske landsholdskeepers spillerkarriere.

Som ung knægt hjemme i boligblokken i Høje Gladsaxe var der kun én klub, den lyshårede Peter ville spille for, når han blev stor. Lige siden 8-9-års alderen var det Manchester United, der fascinerede ham, og det blev nærmest en besættelse at forfølge drømmen.

Vejen dertil gik dog af snoede veje. Det var i Gladsaxe-Hero, at den uslebne diamant først begyndte at skinne, hvorefter turen i 1984 gik videre til daværende storklub Hvidovre IF.

På baggrund af sine overbevisende præstationer i Europa lykkedes det i sommeren 1991 at nå målet. En kontrakt med selveste Manchester United i en alder af 27 år.

Schmeichel havde været en ombejlet herre med interesse fra blandt andre West Ham og 1980’er-dominerende Liverpool, men hovedpersonen var aldrig i tvivl. Hvis Manchester United var interesseret, var der ingen andre alternativer.

En æra af triumfer

Det havde United-manager Alex Ferguson faktisk været gennem længere tid, men Brøndby-formand Per Bjerregaard holdt sin stjerne tæt på Vestegnen, inden det endelig lykkedes Høje Gladsaxe-knægten at nå frem til Drømmenes Teater i Manchester.

Hvad han derfra kom til at opleve med klubben de næste otte år, oversteg alle forventninger.

Godt nok var det kun lige ved og næsten i Schmeichels første sæson i United, hvor det endte med en andenplads i First Division, men det nye danske islæt i engelsk fodbold triumferede på Wembley i League Cuppen, inden han løftede mesterskabspokalen i foråret 1993.

Det var Manchester Uniteds første mesterskab siden 1967 og starten på et dynasti.

Den store danske keeper aftvang sig hurtigt respekt blandt Uniteds stjerner, hvor toppen af hierarkiet bestod af britiske arketyper som Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince, Bryan Robson, Gary Pallister og Steve Bruce.

Schmeichels enorme og til tider voldsomme verbale ’presence’ gjorde ham hurtigt til en naturlig leder, og da han i sensommeren 1992 vendte tilbage til Manchester som europamester, var ingen i tvivl om, at Fergie havde gjort et kup.

For cirka fem millioner kroner havde Alex Ferguson sikret sig en spiller, der de følgende to år blev kåret som verdens bedste målmand. ”Århundredets røverkøb,” har den skotske manager en gang beskrevet Schmeichel.

Sammen erobrede de fodbold-England, inden Schmeichel sammen med den legendariske ”Class of ’92” i 1999 også ramte toppen af Europa.

Champions League-finalen mod Bayern München vil for altid stå som noget helt særligt i fodboldhistorien, og det blev med 35-årige Peter Schmeichel i centrum.

United vendte 0-1 til 2-1 på få minutter, og Schmeichel kvitterede med en flik-flak og endeløs eufori. Han havde vundet alt i England, et europamesterskab med Danmark og nu pokalen med de store ører.

Champions League-triumfen i Uniteds historiske ’Treble-sæson’ blev det flottest mulige punktum for otte fænomenale sæsoner i Manchester United, hvor han fortsat har status som en af de største i klubhistorien.

Er man i tvivl om, hvad United-holdkammeraterne syntes om det skifte, kan man bare google ’Peter Schmeichel and Gary Neville handshake’. Klippet, hvor United-kaptajnen fuldstændig ignorerer sin tidligere målmand inden et Manchester-derby.

Sæsonen i City, karrierens sidste, ændrede dog ikke på Peter Schmeichels ikoniske status i Manchester United, for hvem han i dag fortsat er global ambassadør og trofast støtte i medgang og modgang.

Peter Schmeichel er uden tvivl den største målmand i Manchester Uniteds historie og den største dansker i engelsk fodbold.

Den største af de største – The Great Dane.