Gode vaner

Det behøver ikke at være svært at spille med omtanke. I bund og grund handler det om at følge nogle ganske simple principper. Nedenfor finder du 8 gode bud på, hvad disse principper kunne være. Følger du bare nogle af dem, så er du allerede godt på vej.

  1. Spil ikke for at tjene penge
    Statistisk set taber du. Spil er en udgift - ikke en investering. Spil derfor kun for sjov og kun for penge, du har råd til at miste.
  2. Forsøg ikke at vinde det tabte igen
    Du må være forberedt på at acceptere tab, når du spiller. Et forsøg på at vinde penge igen vil som udgangspunkt blot føre til et endnu større tab, og det kan være starten på en ond cirkel.
  3. Sæt en grænse
    Inden du begynder at spille, så beslut dig for, hvor mange penge og hvor meget tid du er villig til at bruge. Når du når denne grænse – så stop. Også selvom du har lyst til at fortsætte, eller synes, at du ”sidder i held”. Det er ikke et problem at spille, men det er et problem ikke at kunne holde op.
  4. Hold pauser
    Jo mere intenst og i jo længere tid du spiller, jo mere opslugt bliver du. Du kommer ”i zonen”, ”i flow”. Det kan føles sjovt i øjeblikket, men det er også her, det kan blive farligt. Når det sker, så forsvinder omtanken. En god idé til at bevare omtanken kan være at holde små pauser, komme lidt væk, få lidt at spise og drikke og få nogle andre tanker i hovedet.
  5. Dyrk andre interesser
    Spil er en fin hobby, så længe det ikke er din eneste hobby. Spil kan være spændende og dragende, men det ér nu engang kun underholdning. Mange aktiviteter er både mindst lige så spændende og mindst lige så givende som spil. Jo flere aktiviteter og interesser du dyrker, jo mere spiller du også med omtanke.
  6. Bed om hjælp
    Det er heldigvis langt de færreste, men nogle få spillere oplever, at de i perioder mister kontrollen over deres spil. De spiller for flere penge, end de har råd til. De spiller oftere, end de har tid til, og spillet påvirker deres hverdag i en negativ retning.
  7. Behold pungen i lommen
    Når man spiller, tænker man ikke altid helt klart. Slet ikke når det kommer til penge. Et godt princip til at spille med omtanke er derfor at undlade at hente kontanter, mens du sidder på Casino eller i spillehallen og lad være med at overføre fra din bankkonto til din spilkonto, mens du har spil i gang online. Overfører du, imens du spiller, kan du hurtigt miste overblikket over, hvor mange penge du egentlig har brugt.
  8. Det handler ikke om færdigheder
    Du kan ikke træne eller øve dig i at blive bedre til at vinde i spil. Langt de fleste pengespil, der udbydes, er udelukkende baseret på statistik og tilfældigheder. I langt de fleste spil har du absolut ingen indflydelse på, hvordan udfaldet bliver. En abe ville i bogstavligste forstand spille lige så godt som dig.

Mere om pauser

Når det handler om uddannelse, arbejde, træning, vægttab eller mange andre af livets forhold, så er vi opdraget til, at udholdenhed er det, der skal til. Men sådan er det ikke i spil. Faktisk er det lige modsat. Spil har en tendens til at gøre dig endnu opslugt, hive dig ”ind i zonen” eller lige frem gøre dig ”ét med spillet”. Når det sker, så stopper den rationelle tænkning, fornuften fordufter, og realitetssansen holder fri.

Derfor er det vigtigt at holde pauser for oprigtigt at kunne spille med omtanke. Det kan være helt individuelt, hvornår man har brug for at ”få frisk luft” eller at ”ryste hovedet”, men gode principper kunne være, når:

Det er tid til en pause når:

 

  • Du har spillet intenst i mere end 30 min.
  • Du lige har vundet en større gevinst (+1000 kr.). Uanset hvor kort tid du har spillet.
  • Du lige har tabt et betydeligt beløb (+500 kr.). Uanset hvor kort tid du har spillet.
  • Når spillet bliver lidt for sjovt, eller lidt for spændende.
  • Når du hører dig selv råbe ad skærmen.
  • Når du ikke kan huske, hvad dine tre sidste spil var.

Brug for en længere pause?

Nogle gange er der brug for mere end blot 10 minutters pause fra at spille. En god måde at spille med omtanke på er ved at tage en lidt længere pause.

danskespil.dk kan du lukke din konto i alt fra 24 timer til et helt år. Det gør du ved at logge ind på ”Min Konto” og følge menuen.

Hvis du spiller mange forskellige steder og oplever, det er svært at overholde en pause, kan det være en god idé at spærre dig fra alle former for onlinespil i en periode. Det kan du gøre ved ROFUS (Registeret Over Frivilligt Udelukkede Spillere). Her kan du spærre dig selv fra alle udbydere med licens i Danmark i enten 1, 3, 6 eller 12 måneder ad gangen.

 

Læs mere om ROFUS