Artiklen forsætter nedenfor

VI STARTEDE I 1949

Den 9. maj 1949 fik 18 heldige vindere hver udbetalt 3.916 kr. for 12 rigtige af Dansk Tipstjeneste, som vi hed dengang. For 3.916 kr. kunne du invitere en familie på syv voksne og femten børn i Tivoli. Der var også råd til at køre alle hjem i hyrevogn og bruge resten af gevinsten til at etablere ordentlige børneopsparinger.

 

Historien om Danske Spil og udlodningsmidlerne starter dog et andet sted. Det startede hos idrætsorganisationerne, der gerne ville have flere penge til foreningslivet og eliteidrætten.

De første tanker om at bruge spil til at tjene penge til idræts- og foreningslivet blev luftet allerede i 1936, hvor Danmarks Olympiske Komité forsøgte at få tilladelse til at udbyde Tips. Det blev der i første omgang ikke noget af.

Efter 2. verdenskrig gik Dansk Idrætsforbund sammen med Dansk Boldspil-Union atter i gang med at argumentere for at få en lov om tipning og for at få oprettet et spilleselskab, og i 1948, blev Folketinget overhalet af folkestemningen. Over 20.000 idrætsfolk demonstrerede på Christiansborg Slotsplads for at få en lov om tipning, hvor overskuddet kunne støtte dem og deres foreninger. Og de fik deres vilje. Den 21. juli 1948 blev Dansk Tipstjeneste stiftet, og den 9. maj 1949 kom den første Tipskupon på gaden.

Siden da er det danske sports- og foreningsliv blevet grundfinansieret via overskuddet fra Danske Spil. Først kom pengene fra overskuddet fra Tipsspillene, senere fra overskuddet fra lotterierne, men uanset hvad, er pengene altid gået til almennyttige formål og idræts- og foreningslivet – til store og små aktiviteter.

Knap 200 års historie kommer til 

I 2022 bliver Klasselotteriet og Danske Spil lagt sammen, dermed er statens lotterier samlet i ét selskab. Klasselotteriet blev stiftet i 1753, og er med sine 269 år en af Danmarks ældste virksomheder. Med sin lange traditionsrige historie, har Klasselotteriet en helt særlig plads blandt danskerne.

Siden 2012, med liberaliseringen af spillemarkedet, har udlodningsmidlerne både modtaget overskuddet Danske Spil og fra Klasselotteriet, og det fortsætter efter sammenlægningen. Således kommer alle udlodningsmidlerne nu fra Danske Spils lotterier.

I 2022 blev det til 1,5 mia. kroner til udlodningsmidlerne fra Danske Spil.

Artiklen forsætter nedenfor
Artiklen forsætter nedenfor