Udbydes af Danske Lotteri Spil A/S, undtagen Klasselotteriet der udbydes af det Danske Klasselotteri A/S.
Spil med omtanke
Spil hos os skal være sjovt og må ikke tage overhånd.
Her kan du blive klogere på, hvordan du holder dit spil under kontrol, hvilke risikotegn du skal være opmærksom på, og hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever spilproblemer.
Har du styr på, hvor meget du har vundet eller tabt? Find dit spiloverblik her
Vi har samlet eksperternes gode råd til, hvordan du spiller med omtanke. Hør f.eks. om at sætte forebyggende grænser for dine indbetalinger, om at være åben om dit spil med andre og kunsten at stoppe mens legen er god. Læs mere
Ved du, hvor meget din hjerne kan skelne myter fra fakta, når du spiller? Falder du i de mest almindelige tankefælder? Hør mere fra ludomanieksperter om, hvordan du kan blive snydt til at tro, at du har mere kontrol end du egentlig har. Læs mere
Hvis du har svært ved at stoppe med at spille eller tænker på spil, mens du burde have fokus på noget andet, kan det være tegn, du skal være opmærksom på. Hør mere om risikotegn og hvad du kan gøre for at forebygge spilproblemer. Læs mere
Hvad er en tilbagebetalingsprocent og vinder huset altid? Bliv klogere, når spileksperter fra Danske Spil forklarer. Læs mere
I næsten 75 år er det danske idræts- og foreningsliv blevet finansieret via overskuddet fra Danske Spil.
udlodningsmidlerne
Overskud til fællesskabet
Siden 1949 har udlodningsmidlerne støttet idræt-, kultur og foreningslivet i Danmark. Vi ved godt, at du ikke spiller for at støtte de lokale spejdere, badmintonklubben eller pensionister, der spiller petanque. Men når du taber, er det da meget rart at vide, hvem der vinder.
Først kom pengene fra Tips. I dag kommer de fra overskuddet fra Danske Lotteri Spil, og nu også Klasselotteriet, som blev en del af Danske Spil koncernen i 2022. Midlerne fordeles ubeskåret til idrætten, kulturen, naturen og sociale formål i henhold til 'Lov om udlodning af overskud fra lotteri'.
Historien bag udlodningsmidlerne
Historien om udlodningsmidlerne og Danske Spil starter hos idrætsorganisationerne, der gerne ville have flere penge til foreningslivet og eliteidrætten.
De første tanker om at bruge spil til at tjene penge til idræts- og foreningslivet blev luftet allerede i 1936, hvor Danmarks Olympiske Komité forsøgte at få tilladelse til at udbyde Tips. Det blev der dog ikke noget af i første omgang, men efter 2. verdenskrig gik Dansk Idrætsforbund sammen med Dansk Boldspil-Union atter i gang med at argumentere for at få en lov om tipning og for at få oprettet et spilleselskab.
To år senere i 1947 blev Folketinget dog overhalet af folkestemningen. Over 20.000 idrætsfolk demonstrerede på Rådhuspladsen i København for at få den lov om tipning, hvor overskuddet kunne støtte dem og deres foreninger. Og de fik deres vilje. Den 21. juli 1948 blev Dansk Tipstjeneste stiftet, og den 9. maj 1949 kom den første Tipskupon på gaden.
Siden da er det danske sports- og foreningsliv blevet grundfinansieret via overskuddet fra Danske Spil. Først kom pengene fra overskuddet fra Tipsspillene senere fra overskuddet fra lotterierne, men uanset hvad er pengene altid gået til almennyttige formål og idræts- og foreningslivet – til store og små aktiviteter.
Fællesskabets grundfinansiering
Hvert år får en lang række forskellige foreninger og institutioner glæde af udlodningsmidlerne, og de gik til flere tusinde projekter over hele landet. Fra verdens bedste sportsfolk til dem, der bare er med for sjov. Og fra førerhunde til fællessang. De to store, danske idrætsorganisationer, DIF og DGI, får en stor del af udlodningsmidlerne. Den største del af midlerne er fordelt på forhånd, mens der kan søges om de resterende midler gennem puljer – det gør f.eks. børnehaver, Dyrenes Beskyttelse og Julemærkefonden.
0
mio.
i samlet samfundsbidrag i 2023
0
mio.
i udlodningsmidler til idræt, kultur og foreningslivet i 2023
Rekordhøjt samfundsmæssigt bidrag
Udlodningsmidlerne udgjorde i 2023 i alt 1.683 mio. kr. Hertil kommer udbytte til staten, statsafgifter og selskabsskat, der tilsammen udgør koncernens samlede samfundsmæssige bidrag, som i 2023 lød på i alt 3.071 mio. kr. Og sådan er det hos Danske Spil; enten vinder kunderne, eller også vinder idrætten, kulturen og det danske samfund.
Hvad er udlodningsmidlerne?
Udlodningsmidlerne, tidligere Tipsmidlerne, udgør det beløb, som Danske Spils lotterier hvert år afleverer til seks ministerier. Det er de enkelte ministerier, der har ansvaret for, hvordan udlodningsmidlerne fordeles. Hovedparten uddeles dog efter en fast fordelingsnøgle, som kan ses i 'Lov om udlodning'.
Kan jeg få del i udlodningsmidlerne?
I princippet kan alle projekter, små som store, få del i udlodningsmidlerne. De forskellige ministerier har selvfølgelig forskellige krav til ansøgerne, men der kan bevilges større eller mindre beløb til stort set alle almennyttige formål.
Hvem får udlodningsmidler?
Udlodningsmidlerne går til en bred vifte af almennyttige formål i Danmark. De to store idrætsorganisationer, DIF og DGI, får sammenlagt lidt over 30 procent af udlodningsmidlerne. Pengene går især til støtte af det frivillige arbejde i landets mange idrætsorganisationer. Men også børnehaver, Amnesty International, Dyrenes Beskyttelse og en lang række enkeltstående projekter får del i udlodningsmidlerne.
Hvem fordeler udlodningsmidlerne?
Kulturministeriet fordeler 81,24 procent af udlodningsmidlerne. Undervisningsministeriet fordeler 1,61 procent, Børne- og Socialministeriet 10,42 procent, Miljø- og Fødevareministeriet 3,39 procent, Sundheds- og Ældreministeriet 2,95 procent og Uddannelses- og Forskningsministeriet fordeler 0,39 procent.
Hvorfor bruges en del af Danske Spils overskud til udlodningsmidler?
Danske Spil er sat i verden for både at skabe underholdning og midler til Danmark. Da det lovmæssige grundlag for Danske Spil blev skabt tilbage i 1948, var det med et ønske om, at en del af overskuddet skulle gå til at støtte almennyttige formål. Gennem årene er de blevet uddelt til en lang række gode formål lige fra hjælp til julemærkehjem, til støtte af elitesporten.
Hvor meget bliver der uddelt om året?
I 2023 lød udlodningsmidlerne på knap 1,7 milliarder kroner.
Hvor får jeg mere at vide?
De enkelte ministerier fortæller om udlodningsmidlerne på deres hjemmeside.
Du kan også læse mere om, hvordan du søger udlodningsmidler på www.udlodningsmidler.dk